Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

1.                         2.                         3.                         4.















         5.                         6.                         7.                         8.














         9.                        10.                        11.                        12.



                                                                 Tortilla de patatas s laktonézou
                                                                 Suroviny:
                                                                 brambory, 4 vejce, cibule, sůl, olivový olej pomace, polotučné nebo
                                                                 plnotučné mléko, slunečnicový olej, plnotučná hořčice, stroužek
                                                                 česneku, čerstvě namletý pepř
                                                                 Syrové brambory nakrájejte na tenčí plátky (1). Pokud je nebudete
        13.                        14.                           zpracovávat hned, dejte je do vody, aby neztmavly (2). Plátky bram-
                                                                 bor pak krátce (asi 2,5–3 minuty) povařte v osolené vodě, aby leh-
                                                                 ce změkly. Jakmile jsou brambory hotové, nechte je okapat (3). Do
                                                                 misky rozklepněte čtyři vejce (4), osolte (5) a přidejte na plátky na-
                                                                 krájenou cibuli (6, 7). Zchladlé brambory nasypte do mísy s vajíčky
                                                                 a vše promíchejte (8). Na pánvi rozehřejte větší množství olivového
                                                                 oleje pomace, brambory pak vyskládejte na pánev a přitlačte na dno
                                                                 (9). Důležité je mít v pánvi dostatek oleje, aby se brambory nepři-
                                                                 palovaly. Pánev přiklopte nejlépe druhou pánví stejného rozměru
                                                                 a brambory pomalu pečte z jedné strany. Poté pomocí druhé pánve
                                                                 tortillu otočte a pečte z druhé strany (10). Před otočením druhou
        15.                        16.                           pánev otřete od vody a opět podlijte olejem, aby se tortilla nespálila.
                                                                 Pokud doma nemáte dvě stejné pánve, dá se tortilla vyndat na talíř
                                                                 a vrátit do původní pánve. Po dopečení tortillu vyndejte a nakrájejte
                                                                 ji na trojúhelníky (11, 12).
                                                                 Pro přípravu laktonézy nalijte do nádoby 1 dcl polotučného nebo plno-
                                                                 tučného mléka a 2 dcl slunečnicového oleje (13), osolte, opepřete,
                                                                 přidejte trochu plnotučné hořčice a stroužek prolisovaného česneku
                                                                 (14). Ponorným mixérem vše vymixujte do husté laktonézy (15, 16),
                                                                 kterou nandejte na tortillu.



                                                                                                                33
                                                                                                MAGAZÍN 2/2021
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38