Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
Tortilla de patatas s laktonézou
Suroviny:
brambory, 4 vejce, cibule, sůl, olivový olej pomace, polotučné nebo
plnotučné mléko, slunečnicový olej, plnotučná hořčice, stroužek
česneku, čerstvě namletý pepř
Syrové brambory nakrájejte na tenčí plátky (1). Pokud je nebudete
13. 14. zpracovávat hned, dejte je do vody, aby neztmavly (2). Plátky bram-
bor pak krátce (asi 2,5–3 minuty) povařte v osolené vodě, aby leh-
ce změkly. Jakmile jsou brambory hotové, nechte je okapat (3). Do
misky rozklepněte čtyři vejce (4), osolte (5) a přidejte na plátky na-
krájenou cibuli (6, 7). Zchladlé brambory nasypte do mísy s vajíčky
a vše promíchejte (8). Na pánvi rozehřejte větší množství olivového
oleje pomace, brambory pak vyskládejte na pánev a přitlačte na dno
(9). Důležité je mít v pánvi dostatek oleje, aby se brambory nepři-
palovaly. Pánev přiklopte nejlépe druhou pánví stejného rozměru
a brambory pomalu pečte z jedné strany. Poté pomocí druhé pánve
tortillu otočte a pečte z druhé strany (10). Před otočením druhou
15. 16. pánev otřete od vody a opět podlijte olejem, aby se tortilla nespálila.
Pokud doma nemáte dvě stejné pánve, dá se tortilla vyndat na talíř
a vrátit do původní pánve. Po dopečení tortillu vyndejte a nakrájejte
ji na trojúhelníky (11, 12).
Pro přípravu laktonézy nalijte do nádoby 1 dcl polotučného nebo plno-
tučného mléka a 2 dcl slunečnicového oleje (13), osolte, opepřete,
přidejte trochu plnotučné hořčice a stroužek prolisovaného česneku
(14). Ponorným mixérem vše vymixujte do husté laktonézy (15, 16),
kterou nandejte na tortillu.
33
MAGAZÍN 2/2021