Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31

1.                         2.                         3.                         4.















         5.                         6.                         7.                         8.














         9.                        10.                        11.                        12.



                                                                 Gazpacho
                                                                 Suroviny:
                                                                 3 rajčata (mimo sezónu můžete použít cherry rajčátka, která jsou
                                                                 chuťově výraznější), ½ červené papriky, ½ žluté papriky, 1 okurka,
                                                                 stroužek česneku, extra panenský olivový olej, bílý vinný ocet, bílá
                                                                 bageta nebo ciabatta, římský kmín, sůl

                                                                 Rajčata a papriky nakrájejte na větší kusy, okurku z půlky oloupejte,
                                                                 aby gazpacho nebylo hodně zelené, a také ji nakrájejte (1, 2). Vše dej-
                                                                 te do větší mísy (3). Stroužek česneku rozkrojte, vyndejte z něj klíček
                                                                 (4) a prolisujte ho ke zbytku zeleniny (5). Zeleninu osolte, přidejte
                                                                 římský kmín, přilijte extra panenský olivový olej a bílý vinný ocet (6,
                                                                 7). Rukou vyberte vnitřek bagety nebo ciabatty a přidejte ho k zele-
                                                                 nině (8), kůrka pečiva se do gazpacha nedává. Místo klasického peči-
                                                                 va můžete použít i bezlepkové. Pak už jen vezměte ponorný mixér
                                                                 a vše rozmixujte (9, 10). Tím, jak budete mixérem do polévky vhánět
                                                                 vzduch, zesvětlá. Pokud ji necháte odstát, bude se jí vracet červenější
                                                                 barva.
                                                                 Gazpacho se podává studené, proto ho nechte vychladnout v lednici.
                                                                 Pokud ho chcete podávat hned, nalijte jej do sklenic (11) a přidej-
                                                                 te k němu led nebo ledovou tříšť. Polévku zakápněte pár kapkami
                                                                 olivového oleje a ozdobte třeba trochou pokrájeného jamónu nebo
                                                                 uvařenou krevetou.








                                                                                                                31
                                                                                                MAGAZÍN 2/2021
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36