Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
Gazpacho
Suroviny:
3 rajčata (mimo sezónu můžete použít cherry rajčátka, která jsou
chuťově výraznější), ½ červené papriky, ½ žluté papriky, 1 okurka,
stroužek česneku, extra panenský olivový olej, bílý vinný ocet, bílá
bageta nebo ciabatta, římský kmín, sůl
Rajčata a papriky nakrájejte na větší kusy, okurku z půlky oloupejte,
aby gazpacho nebylo hodně zelené, a také ji nakrájejte (1, 2). Vše dej-
te do větší mísy (3). Stroužek česneku rozkrojte, vyndejte z něj klíček
(4) a prolisujte ho ke zbytku zeleniny (5). Zeleninu osolte, přidejte
římský kmín, přilijte extra panenský olivový olej a bílý vinný ocet (6,
7). Rukou vyberte vnitřek bagety nebo ciabatty a přidejte ho k zele-
nině (8), kůrka pečiva se do gazpacha nedává. Místo klasického peči-
va můžete použít i bezlepkové. Pak už jen vezměte ponorný mixér
a vše rozmixujte (9, 10). Tím, jak budete mixérem do polévky vhánět
vzduch, zesvětlá. Pokud ji necháte odstát, bude se jí vracet červenější
barva.
Gazpacho se podává studené, proto ho nechte vychladnout v lednici.
Pokud ho chcete podávat hned, nalijte jej do sklenic (11) a přidej-
te k němu led nebo ledovou tříšť. Polévku zakápněte pár kapkami
olivového oleje a ozdobte třeba trochou pokrájeného jamónu nebo
uvařenou krevetou.
31
MAGAZÍN 2/2021