Page 51 - Magazín JIP Potraviny
P. 51

Karamelové bonbony
 s lískovými ořechy  Karamelové bonbony
 s lískovými ořechy
 250 g měkkých karamelek
 150 ml smetany na vaření
 150 hořké čokolády
 40 g másla
 lískové ořechy

 Karamelky zahří�vejte v hrnci se 100 ml smetany,
 dokud  se  nerozpustí�  a  nevznikne  hladký  krém.                     Domácí slaný karamel
 Poté krém odstavte z plotny, přidejte máslo a opět
 promí�chejte.  Směs  nalijte  do  malých  formiček                                 200 g cukru
 zhruba do poloviny. Do každé formičky dejte jeden                            130 ml smetany ke šlehání
                                                                                    90 g másla
 lí�skový ořech a dolijte karamelovou směsí�. Hořkou
                                                                                  lžička mořské soli
 čokoládu rozpusťte ve vodní� lázni s 50 ml smeta-
 ny. Na vrch každého karamelového bonbonu dejte
 lžičku čokolády a nechte je ztuhnout v lednici.                       Smetanu a máslo nechte odstát při pokojové
                                                                       teplotě. Cukr pomalu rozehřejte v hrnci, poté
                                                                       přidejte máslo a směs mí�chejte, dokud se ne-
                                                                       spojí�.  Následně  postupně  přilévejte  smetanu
                                                                       a opět mí�chejte, dokud se ingredience nespojí�.
 Slané karamelové kostky                                               Pak karamel odstavte z plotny a přidejte lžič-
                                                                       ku mořské soli. Směs přelijte do uzaví�ratelné
 115 g másla                                                                  sklenice a skladujte v lednici.
 120 ml smetany ke šlehání
 Karamelové  225 g krupicového cukru
 slané kostky  60 ml vody
 lžička soli
 mořská sůl na ozdobu

 Smetanu, máslo a sůl ohří�vejte v hrnci, dokud se
 máslo nerozpustí�. Do jiného hrnce vsypte cukr,
 vlijte  vodu  a  taktéž  zahří�vejte,  dokud  se  cukr
 nerozpustí�.  Po  5–10  minutách  se  cukr  zbarví�
 do  jantarova,  v  tu  chví�li  jej  stáhněte  z  plotny
 a přilijte k němu smetanu s máslem. Celou směs
 pak  zahří�vejte  na  mí�rném  plamenu  zhruba  pět
 minut. Horký karamel nalijte do zapékací� misky
 vyložené  pečicí�m  papí�rem  a  nechte  ztuhnout
 alespoň  čtyři  hodiny.  Povrch  posypte  mořskou
                               Slaný
 solí� a nakrájejte na malé kostky.
                               karamel







 Arašídové máslo


 500 g arašídů
 15 g medu
 15 ml slunečnicového oleje
 špetka soli  Arašídové
 máslo
 Araší�dy  nasucho  opražte  pár
 minut  na  pánvi.  Poté  všech-
 ny ingredience rozmixujte do
 hladkého másla, které násled-
 ně přendejte do skleniček.







 50                                                                                                             51
   46   47   48   49   50   51   52