Page 51 - Magazín JIP Potraviny
P. 51
Karamelové bonbony
s lískovými ořechy Karamelové bonbony
s lískovými ořechy
250 g měkkých karamelek
150 ml smetany na vaření
150 hořké čokolády
40 g másla
lískové ořechy
Karamelky zahří�vejte v hrnci se 100 ml smetany,
dokud se nerozpustí� a nevznikne hladký krém. Domácí slaný karamel
Poté krém odstavte z plotny, přidejte máslo a opět
promí�chejte. Směs nalijte do malých formiček 200 g cukru
zhruba do poloviny. Do každé formičky dejte jeden 130 ml smetany ke šlehání
90 g másla
lí�skový ořech a dolijte karamelovou směsí�. Hořkou
lžička mořské soli
čokoládu rozpusťte ve vodní� lázni s 50 ml smeta-
ny. Na vrch každého karamelového bonbonu dejte
lžičku čokolády a nechte je ztuhnout v lednici. Smetanu a máslo nechte odstát při pokojové
teplotě. Cukr pomalu rozehřejte v hrnci, poté
přidejte máslo a směs mí�chejte, dokud se ne-
spojí�. Následně postupně přilévejte smetanu
a opět mí�chejte, dokud se ingredience nespojí�.
Slané karamelové kostky Pak karamel odstavte z plotny a přidejte lžič-
ku mořské soli. Směs přelijte do uzaví�ratelné
115 g másla sklenice a skladujte v lednici.
120 ml smetany ke šlehání
Karamelové 225 g krupicového cukru
slané kostky 60 ml vody
lžička soli
mořská sůl na ozdobu
Smetanu, máslo a sůl ohří�vejte v hrnci, dokud se
máslo nerozpustí�. Do jiného hrnce vsypte cukr,
vlijte vodu a taktéž zahří�vejte, dokud se cukr
nerozpustí�. Po 5–10 minutách se cukr zbarví�
do jantarova, v tu chví�li jej stáhněte z plotny
a přilijte k němu smetanu s máslem. Celou směs
pak zahří�vejte na mí�rném plamenu zhruba pět
minut. Horký karamel nalijte do zapékací� misky
vyložené pečicí�m papí�rem a nechte ztuhnout
alespoň čtyři hodiny. Povrch posypte mořskou
Slaný
solí� a nakrájejte na malé kostky.
karamel
Arašídové máslo
500 g arašídů
15 g medu
15 ml slunečnicového oleje
špetka soli Arašídové
máslo
Araší�dy nasucho opražte pár
minut na pánvi. Poté všech-
ny ingredience rozmixujte do
hladkého másla, které násled-
ně přendejte do skleniček.
50 51