Page 47 - Magazín JIP Potraviny
P. 47

&  oříšky                                                                                    Karamelový








 karamel                                                                                      cheesecake














 Domácí

 medovník





                                                                               Karamelový cheesecake


                                                                               Korpus:
                                                                               250 g karamelových sušenek (např. Lotus)
                                                                               180 g rozpuštěného másla

                                                                               Krém:
                                                                               500 g mascarpone
                                                                               100 g krupicového cukru
                                                                               60 g zakysané smetany
                                                                               2 vejce
                                                                               lžíce rumu

                                                                               Poleva:
                                                                               180 g krupicového cukru
                                                                               180 ml smetany ke šlehání
                                                                               lískové nebo vlašské oříšky na ozdobení

                                                                               Sušenky  rozdrťte  nebo  rozmixujte,  smí�chejte
                                                                               s máslem a vytvořenou hmotu namačkejte na
                                                                               dno  dortové  formy.  Korpus  zapečte  v  troubě
                                                                               předehřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Mas-
                                                                               carpone, krupicový cukr, zakysanou smetanu,
 Korpus: 450 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 180 g másla, 90 g medu, 60 ml smetany, 1 vejce, 1 a ½ lžičky jedlé sody
 Krém: 250 g másla, plechovka kondenzovaného slazeného mléka, vlašské ořechy   vejce a rum vyšlehejte v krém, který rozpros-
 Sirup: 150 ml vody, 50 ml rumu, 30 g krupicového cukru                        třete na upečený a vychladlý korpus. Teplotu
                                                                               v troubě zvyšte na 200 °C a cheesecake pečte
                                                                               10 minut, poté snižte teplotu na 130 °C a pečte
 Smetanu, med, cukr, máslo a vejce vyšlehejte nad parou. Vzniklou směs pak smí�chejte s prosátou moukou s jedlou sodou a nechte
                                                                               ¾  hodiny.  Karamel  připravte  rozpuštění�m
 odpočinout. Těsto pak rozdělte na pět dí�lů a z každého z nich vyválejte placku, kterou vykrojte dokulata. Ze zbylého těsta  vyválejte
                                                                               cukru v hrnci, ke kterému opatrně vlijte sme-
 plát, ze kterého pak připraví�te drobenku. Pláty pečte na 180 °C zhruba 5–10 minut  dozlatova a nechte vychladnout. Připravte si
                                                                               tanu. Směs mí�chejte, dokud nevznikne hladká
 krém. V hrnci vařte zhruba dvě hodiny ve vodní� lázni plechovku kondenzovaného mléka. To pak nechte vychladnout a vyšlehejte
                                                                               karamelová  směs.  Tu  pak  nechte  zchladnout
 s máslem, přidejte rozdrcené vlašské ořechy. Vodu, cukr a rum rozmí�chejte a směsí� potřete upečené placky z obou stran. Poté každou
                                                                               a  přelijte  jí�  zchladlý  upečený  cheesecake.
 placku potřete krémem a položte na ni další� placku. Takto navrstvěte všech pět placek. Krémem pak potřete celý dort a posypejte jej
                                                                               Oří�šky podrťte a ozdobte okraje dortu.
 rozmixovanou drobenkou z šestého upečeného plátu.
                                                                               Po vychladnutí� nechte cheesecake odpočinout
                                                                               v lednici.
 46                                                                                                             47
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52