Page 48 - Magazín JIP Potraviny
P. 48

Karamelový pudink

                                                                                                                                240 ml smetany ke šlehání, 160 g krupicového cukru, 6 žloutků, lžička vanilkového extraktu, 240 ml mléka, špetka soli, 2 lžíce vody

                                                                                                                               100 g cukru s vodou rozehřejte v hrnci, poté opatrně přidejte smetanu a směs mí�chejte. Pak ji odstavte z plotny a nechte vychladnout.
                                                                                                                               Ke žloutkům přidejte 60 g cukru, vanilkový extrakt a špetku soli. Ingredience rozšlehejte a vmí�chejte mléko. Do směsi přilijte většinu
                                                                                                                               připraveného karamelu (část ponechte na přelití� pudinku) a rozmí�chejte. Malé zapékací� misky vyskládejte na plech, do kterého nalijte hor-
                                                                                                                               kou vodu zhruba do poloviny misek. Do misek vlijte směs a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi hodinu. Po dopečení� nechte vychladnout
                                                                                                                                                         a následně odpočinout v lednici. Připravený pudink přelijte karamelem.






















                                                                                 Cheesecake
                                                                                 s lískovými ořechy
                                                                                 a karamelem                                                                                                          Karamelový
                                                                                                                                                                                                      pudink
































                             Cheesecake s lískovými ořechy a karamelem


                                         Korpus: 200 g kakaových sušenek, 90 g másla
                         Krém: 400 g mascarpone, 100 g cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 2 lžíce kakaa
                             Karamel: 50 g másla, 150 g cukru, 100 ml smetany ke šlehání, lískové ořechy


       Kakaové sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smí�chejte s rozpuštěným máslem. Směs natlačte na dno dortové formy a takto připravený kor-
       pus pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba pět minut. Mascarpone vyšlehejte se smetanou a vejci do hladké směsi, při šlehání� postupně
       přidávejte cukr. Krém rozdělte na dvě části a do jedné z nich přimí�chejte kakao. Krém pak rozetřete na korpus – nejprve část bez kakaa,
       poté s kakaem. Formu s cheesecakem vložte na plech, na který nalijte trochu vody. Cheesecake takto pečte na 130 °C asi půl hodiny, poté
       teplotu zvyšte na 170 °C a pečte další� ¾ hodiny. Po dopečení� nechte dort vychladnout v troubě s pootevřenými dví�řky. Mezití�m si připravte
       karamelový toping. Cukr rozehřejte v hrnci, jakmile je rozehřátý, odstavte jej z plotny a opatrně po částech přilijte smetanu a máslo. Dobře
                      promí�chejte a nechte vychladnout. Cheesecake pak posypte lí�skovými ořechy a přelijte karamelem.
       48                                                                                                                                                                                                                              49
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52