Page 50 - Magazín JIP Potraviny
P. 50

Karamelové bonbony
       s lískovými ořechy                                            Karamelové bonbony
                                                                     s lískovými ořechy
       250 g měkkých karamelek
       150 ml smetany na vaření
       150 hořké čokolády
       40 g másla
       lískové ořechy

       Karamelky zahří�vejte v hrnci se 100 ml smetany,
       dokud  se  nerozpustí�  a  nevznikne  hladký  krém.                                                                                                                                      Domácí slaný karamel
       Poté krém odstavte z plotny, přidejte máslo a opět
       promí�chejte.  Směs  nalijte  do  malých  formiček                                                                                                                                                  200 g cukru
       zhruba do poloviny. Do každé formičky dejte jeden                                                                                                                                             130 ml smetany ke šlehání
                                                                                                                                                                                                           90 g másla
       lí�skový ořech a dolijte karamelovou směsí�. Hořkou
                                                                                                                                                                                                         lžička mořské soli
       čokoládu rozpusťte ve vodní� lázni s 50 ml smeta-
       ny. Na vrch každého karamelového bonbonu dejte
       lžičku čokolády a nechte je ztuhnout v lednici.                                                                                                                                        Smetanu a máslo nechte odstát při pokojové
                                                                                                                                                                                              teplotě. Cukr pomalu rozehřejte v hrnci, poté
                                                                                                                                                                                              přidejte máslo a směs mí�chejte, dokud se ne-
                                                                                                                                                                                              spojí�.  Následně  postupně  přilévejte  smetanu
                                                                                                                                                                                              a opět mí�chejte, dokud se ingredience nespojí�.
                                                                           Slané karamelové kostky                                                                                            Pak karamel odstavte z plotny a přidejte lžič-
                                                                                                                                                                                              ku mořské soli. Směs přelijte do uzaví�ratelné
                                                                           115 g másla                                                                                                               sklenice a skladujte v lednici.
                                                                           120 ml smetany ke šlehání
            Karamelové                                                     225 g krupicového cukru
            slané kostky                                                   60 ml vody
                                                                           lžička soli
                                                                           mořská sůl na ozdobu

                                                                           Smetanu, máslo a sůl ohří�vejte v hrnci, dokud se
                                                                           máslo nerozpustí�. Do jiného hrnce vsypte cukr,
                                                                           vlijte  vodu  a  taktéž  zahří�vejte,  dokud  se  cukr
                                                                           nerozpustí�.  Po  5–10  minutách  se  cukr  zbarví�
                                                                           do  jantarova,  v  tu  chví�li  jej  stáhněte  z  plotny
                                                                           a přilijte k němu smetanu s máslem. Celou směs
                                                                           pak  zahří�vejte  na  mí�rném  plamenu  zhruba  pět
                                                                           minut. Horký karamel nalijte do zapékací� misky
                                                                           vyložené  pečicí�m  papí�rem  a  nechte  ztuhnout
                                                                           alespoň  čtyři  hodiny.  Povrch  posypte  mořskou
                                                                                                                                                      Slaný
                                                                           solí� a nakrájejte na malé kostky.
                                                                                                                                                      karamel







       Arašídové máslo


       500 g arašídů
       15 g medu
       15 ml slunečnicového oleje
       špetka soli                                                                        Arašídové
                                                                                          máslo
       Araší�dy  nasucho  opražte  pár
       minut  na  pánvi.  Poté  všech-
       ny ingredience rozmixujte do
       hladkého másla, které násled-
       ně přendejte do skleniček.







       50                                                                                                                                                                                                                              51
   45   46   47   48   49   50   51   52