Page 46 - Magazín JIP Potraviny
P. 46
& oříšky Karamelový
karamel cheesecake
Domácí
medovník
Karamelový cheesecake
Korpus:
250 g karamelových sušenek (např. Lotus)
180 g rozpuštěného másla
Krém:
500 g mascarpone
100 g krupicového cukru
60 g zakysané smetany
2 vejce
lžíce rumu
Poleva:
180 g krupicového cukru
180 ml smetany ke šlehání
lískové nebo vlašské oříšky na ozdobení
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, smí�chejte
s máslem a vytvořenou hmotu namačkejte na
dno dortové formy. Korpus zapečte v troubě
předehřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Mas-
carpone, krupicový cukr, zakysanou smetanu,
Korpus: 450 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 180 g másla, 90 g medu, 60 ml smetany, 1 vejce, 1 a ½ lžičky jedlé sody
Krém: 250 g másla, plechovka kondenzovaného slazeného mléka, vlašské ořechy vejce a rum vyšlehejte v krém, který rozpros-
Sirup: 150 ml vody, 50 ml rumu, 30 g krupicového cukru třete na upečený a vychladlý korpus. Teplotu
v troubě zvyšte na 200 °C a cheesecake pečte
10 minut, poté snižte teplotu na 130 °C a pečte
Smetanu, med, cukr, máslo a vejce vyšlehejte nad parou. Vzniklou směs pak smí�chejte s prosátou moukou s jedlou sodou a nechte
¾ hodiny. Karamel připravte rozpuštění�m
odpočinout. Těsto pak rozdělte na pět dí�lů a z každého z nich vyválejte placku, kterou vykrojte dokulata. Ze zbylého těsta vyválejte
cukru v hrnci, ke kterému opatrně vlijte sme-
plát, ze kterého pak připraví�te drobenku. Pláty pečte na 180 °C zhruba 5–10 minut dozlatova a nechte vychladnout. Připravte si
tanu. Směs mí�chejte, dokud nevznikne hladká
krém. V hrnci vařte zhruba dvě hodiny ve vodní� lázni plechovku kondenzovaného mléka. To pak nechte vychladnout a vyšlehejte
karamelová směs. Tu pak nechte zchladnout
s máslem, přidejte rozdrcené vlašské ořechy. Vodu, cukr a rum rozmí�chejte a směsí� potřete upečené placky z obou stran. Poté každou
a přelijte jí� zchladlý upečený cheesecake.
placku potřete krémem a položte na ni další� placku. Takto navrstvěte všech pět placek. Krémem pak potřete celý dort a posypejte jej
Oří�šky podrťte a ozdobte okraje dortu.
rozmixovanou drobenkou z šestého upečeného plátu.
Po vychladnutí� nechte cheesecake odpočinout
v lednici.
46 47