Page 46 - Magazín JIP Potraviny
P. 46

&               oříšky                                                                                                                                                                              Karamelový








              karamel                                                                                                                                                                                                cheesecake














                                                                            Domácí

                                                                    medovník





                                                                                                                                                                                                      Karamelový cheesecake


                                                                                                                                                                                                      Korpus:
                                                                                                                                                                                                      250 g karamelových sušenek (např. Lotus)
                                                                                                                                                                                                      180 g rozpuštěného másla

                                                                                                                                                                                                      Krém:
                                                                                                                                                                                                      500 g mascarpone
                                                                                                                                                                                                      100 g krupicového cukru
                                                                                                                                                                                                      60 g zakysané smetany
                                                                                                                                                                                                      2 vejce
                                                                                                                                                                                                      lžíce rumu

                                                                                                                                                                                                      Poleva:
                                                                                                                                                                                                      180 g krupicového cukru
                                                                                                                                                                                                      180 ml smetany ke šlehání
                                                                                                                                                                                                      lískové nebo vlašské oříšky na ozdobení

                                                                                                                                                                                                      Sušenky  rozdrťte  nebo  rozmixujte,  smí�chejte
                                                                                                                                                                                                      s máslem a vytvořenou hmotu namačkejte na
                                                                                                                                                                                                      dno  dortové  formy.  Korpus  zapečte  v  troubě
                                                                                                                                                                                                      předehřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Mas-
                                                                                                                                                                                                      carpone, krupicový cukr, zakysanou smetanu,
          Korpus: 450 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 180 g másla, 90 g medu, 60 ml smetany, 1 vejce, 1 a ½ lžičky jedlé sody
          Krém: 250 g másla, plechovka kondenzovaného slazeného mléka, vlašské ořechy                                                                                                                 vejce a rum vyšlehejte v krém, který rozpros-
          Sirup: 150 ml vody, 50 ml rumu, 30 g krupicového cukru                                                                                                                                      třete na upečený a vychladlý korpus. Teplotu
                                                                                                                                                                                                      v troubě zvyšte na 200 °C a cheesecake pečte
                                                                                                                                                                                                      10 minut, poté snižte teplotu na 130 °C a pečte
          Smetanu, med, cukr, máslo a vejce vyšlehejte nad parou. Vzniklou směs pak smí�chejte s prosátou moukou s jedlou sodou a nechte
                                                                                                                                                                                                      ¾  hodiny.  Karamel  připravte  rozpuštění�m
          odpočinout. Těsto pak rozdělte na pět dí�lů a z každého z nich vyválejte placku, kterou vykrojte dokulata. Ze zbylého těsta  vyválejte
                                                                                                                                                                                                      cukru v hrnci, ke kterému opatrně vlijte sme-
          plát, ze kterého pak připraví�te drobenku. Pláty pečte na 180 °C zhruba 5–10 minut  dozlatova a nechte vychladnout. Připravte si
                                                                                                                                                                                                      tanu. Směs mí�chejte, dokud nevznikne hladká
          krém. V hrnci vařte zhruba dvě hodiny ve vodní� lázni plechovku kondenzovaného mléka. To pak nechte vychladnout a vyšlehejte
                                                                                                                                                                                                      karamelová  směs.  Tu  pak  nechte  zchladnout
          s máslem, přidejte rozdrcené vlašské ořechy. Vodu, cukr a rum rozmí�chejte a směsí� potřete upečené placky z obou stran. Poté každou
                                                                                                                                                                                                      a  přelijte  jí�  zchladlý  upečený  cheesecake.
          placku potřete krémem a položte na ni další� placku. Takto navrstvěte všech pět placek. Krémem pak potřete celý dort a posypejte jej
                                                                                                                                                                                                      Oří�šky podrťte a ozdobte okraje dortu.
          rozmixovanou drobenkou z šestého upečeného plátu.
                                                                                                                                                                                                      Po vychladnutí� nechte cheesecake odpočinout
                                                                                                                                                                                                      v lednici.
       46                                                                                                                                                                                                                              47
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51