Page 23 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 23

Sekaná s vejci

        Suroviny:
        4 vejce               500 g mletého masa
        1 velké jablko        svazek petrželky
        2 lžíce zakysané smetany   1 lžíce kremžské hořčice
        80 g strouhanky       50 g sýru
        300 g listového těsta   sůl a pepř
        kmín

        Postup:
        Troubu rozehřejte na teplotu 200 °C. Tři vejce uvařte na-
        měkko (4 minuty). Schlaďte je studenou vodou a nechte
        zchladnout, poté vejce opatrně oloupejte. Maso vložte
        do mísy, oloupané a jádřince zbavené jablko nastrou-
        hejte  nahrubo  k  masu,  přidejte  nasekanou  petrželku,
        smetanu, hořčici, strouhanku i nastrouhaný sýr. Lehce
        osolte a opepřete. Pozor, sýr i hořčice maso také ochutí!
        Vše dobře promíchejte. Z těsta vyválejte obdélníkový
        plát silný 0,5 cm o velikosti asi 30 x 45 cm. Doprostřed
        těsta rozložte polovinu masa a okraje potřete posledním
        vajíčkem  rozšlehaným vidličkou. Na maso  naskládejte                                    Sekaná
        podélně za sebou vejce a přes ně rukou vytvarujte zby-                                   s vejci
        lou masovou směs do válečku. Konce těsta přeložte přes
        maso. Nahoře, v místě spoje, těsto asi centimetr zahněte
        a přebývající kraje přehněte pod sekanou. Těsto potřete
        vajíčkem, několikrát ho propíchněte a posypte hrubou
        solí a kmínem. Pečte v troubě asi 55 minut.
        Před podáváním nechte sekanou asi 15 minut odpo-
        činout a poté sekanou nakrájejte na plátky.






                                                                             Losos se zelenou omáčkou
                                                                             Suroviny:
                                                                             1 kg lososa
                                                                             1/3 šálku sójové omáčky
                                                                             1/3 šálku hnědého cukru
                                                                             1/3 šálky vody                 TIP!
                                                                             1/4 šálky rostlinného oleje    Prémiová
                                                                             2 stroužky česneku             sojová
                                                                             sůl a pepř                     omáčka
                                                                             citrón
                                                                             svazek petržele
                                                                             svazek pažitky
                                                                             svazek koriandru
                                                                             0,3 l podmáslí
                                                                             trochu citronové šťávy

                                                                             Postup:
                                                                             Jako první si nakrájíme lososa na 6 kousků. Kůži
                                                                             z lososa neodkrajujte, protože maso krásně drží po-
                                                                             hromadě a zajistí výbornou chuť. Lososa osolíme, do-
                                                                             chutíme pepřem a potřeme protlačeným česnekem.
                                                                             V misce smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr,
                                                                             vodu a olej. Zamícháme, dokud se cukr nerozpustí.
                                                                             Do uzavíratelného sáčku vložíme lososa a zalejeme ho
                                                                             marinádou. Všechno spolu promícháme a dáme na
                                                                             2 hodiny do chladničky tak, aby kůže byla obrácená
                                                          Losos              směrem dolů. Petrželovou nať, pažitku a koriandr
                                                          s omáčkou          opláchneme a pokrájíme ji nadrobno. Spolu s pod-
                                                                             máslím rozmixujeme na kaši. Dochutíme solí, pepřem
                                                                             a citrónovou šťávou. Na grilovací pánvi dáme trochu
                                                                             oleje a jakmile je rozpálená, položíme na ni kousky
                                                                             lososa stranou bez kůže. Losos se zatáhne, otočíme na
                                                                             druhou stranu a opečeme tak, aby kůže byla křupavá.
                                                                             Lososa podáváme s omáčkou.
                                                                                                                23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28