Page 23 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 23
Sekaná s vejci
Suroviny:
4 vejce 500 g mletého masa
1 velké jablko svazek petrželky
2 lžíce zakysané smetany 1 lžíce kremžské hořčice
80 g strouhanky 50 g sýru
300 g listového těsta sůl a pepř
kmín
Postup:
Troubu rozehřejte na teplotu 200 °C. Tři vejce uvařte na-
měkko (4 minuty). Schlaďte je studenou vodou a nechte
zchladnout, poté vejce opatrně oloupejte. Maso vložte
do mísy, oloupané a jádřince zbavené jablko nastrou-
hejte nahrubo k masu, přidejte nasekanou petrželku,
smetanu, hořčici, strouhanku i nastrouhaný sýr. Lehce
osolte a opepřete. Pozor, sýr i hořčice maso také ochutí!
Vše dobře promíchejte. Z těsta vyválejte obdélníkový
plát silný 0,5 cm o velikosti asi 30 x 45 cm. Doprostřed
těsta rozložte polovinu masa a okraje potřete posledním
vajíčkem rozšlehaným vidličkou. Na maso naskládejte Sekaná
podélně za sebou vejce a přes ně rukou vytvarujte zby- s vejci
lou masovou směs do válečku. Konce těsta přeložte přes
maso. Nahoře, v místě spoje, těsto asi centimetr zahněte
a přebývající kraje přehněte pod sekanou. Těsto potřete
vajíčkem, několikrát ho propíchněte a posypte hrubou
solí a kmínem. Pečte v troubě asi 55 minut.
Před podáváním nechte sekanou asi 15 minut odpo-
činout a poté sekanou nakrájejte na plátky.
Losos se zelenou omáčkou
Suroviny:
1 kg lososa
1/3 šálku sójové omáčky
1/3 šálku hnědého cukru
1/3 šálky vody TIP!
1/4 šálky rostlinného oleje Prémiová
2 stroužky česneku sojová
sůl a pepř omáčka
citrón
svazek petržele
svazek pažitky
svazek koriandru
0,3 l podmáslí
trochu citronové šťávy
Postup:
Jako první si nakrájíme lososa na 6 kousků. Kůži
z lososa neodkrajujte, protože maso krásně drží po-
hromadě a zajistí výbornou chuť. Lososa osolíme, do-
chutíme pepřem a potřeme protlačeným česnekem.
V misce smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr,
vodu a olej. Zamícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Do uzavíratelného sáčku vložíme lososa a zalejeme ho
marinádou. Všechno spolu promícháme a dáme na
2 hodiny do chladničky tak, aby kůže byla obrácená
Losos směrem dolů. Petrželovou nať, pažitku a koriandr
s omáčkou opláchneme a pokrájíme ji nadrobno. Spolu s pod-
máslím rozmixujeme na kaši. Dochutíme solí, pepřem
a citrónovou šťávou. Na grilovací pánvi dáme trochu
oleje a jakmile je rozpálená, položíme na ni kousky
lososa stranou bez kůže. Losos se zatáhne, otočíme na
druhou stranu a opečeme tak, aby kůže byla křupavá.
Lososa podáváme s omáčkou.
23