Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
Bretaňská palačinka
Těsto: 120 g pohankové mouky,
250 ml vody, 1 vejce,
15 g másla + na smažení, špetka soli
Dále: 1 vejce, sušená šunka, strouhaný sýr
gouda, cherry rajčata, sůl a pepř
Mouku prosejte, přidejte k ní� vejce, sůl a část
vody. Postupně promí�chávejte a přidávejte
další� vodu, abyste zí�skali hladké, ří�dké těsto.
Do něj pak přidejte rozpuštěné máslo a nech-
te těsto odstát. Na pánvi rozehřejte máslo
a nalijte těsto. Palačinku opečte z jedné strany,
pak ji otočte a rozložte na ni šunku, nastrou-
haný sýr a doprostřed vyklepněte vejce. Okraje
bretaňská přeložte tak, aby palačinka tvořila čtverec, a na
palačinka chví�li přiklopte pánev pokličkou. Jakmile ztuh-
ne bí�lek, palačinku přendejte na talí�ř, osolte,
opepřete a ozdobte cherry rajčaty.
Palačinky
s uzeným lososem
300 g hladké mouky
4 vejce
500 ml mléka
špetka soli
olej na smažení
300 g uzeného lososa
zakysaná smetana
čerstvý kopr
Prosátou mouku, sůl, vají�čka a mléko postupně
vyšlehejte v hladké těsto, které nechte odležet.
Na pánvi rozehřejte olej a palačinky na něm
smažte z obou stran dozlatova. Zakysanou sme-
tanu smí�chejte s nasekaným koprem. Palačinky lívance
s uzeným lososem
pomažte smetanou a naskládejte do nich plátky
lososa. Poté je přeložte do trojúhelní�ků a sme-
tanou přelijte i vršek palačinek.
Špenátové palačinky
130 g hladké mouky
130 ml mléka
2 vejce
60 g čerstvého špenátu
2 avokáda
150 g ricotty
špenátové sůl a pepř
olej na smažení
palačinky
Spenát rozmixujte v mixéru. Mouku prosej-
�
te a přidejte do ní� vejce, špetku soli, roz-
mixovaný špenát a mléko a všechny ingre-
dience vyšlehejte do hladkého těsta. Na
pánvi rozehřejte olej a palačinky smažte
dozlatova. Jedno avokádo rozmačkejte,
smí�chejte s ricottou, osolte a opepřete,
druhé nakrájejte na plátky. Palačinky na-
mažte ricottou s avokádem, zabalte do troj-
úhelní�ků a ozdobte plátky avokáda.
34