Page 12 - Magazín JIP Potraviny
P. 12
SUSHI od A do Z
Rýže není pro Japonce jen základní surovinou. V minu-
losti se jednalo o komoditu, kterou se platily daně a na
základě které se posuzovalo bohatství rodin. I dnes se jed-
ná o symbol životaschopnosti země. Až ji budete připravo-
vat, vzpomeňte si, že v Japonsku je rýže základní stavební
jednotkou společnosti.
Proto k ní přistupujte s úctou a využijte ji do posledního
zrníčka.
Jak připravit rýži na sushi?
Sushi rýži uvařte podle návodu a nechte ji vychladnout na po-
kojovou teplotu. Mezitím si připravte rýžový rozvar na ochucení.
Do hrnce nalijte 1 litr japonského rýžového octu (Mizkan),
k němu přidejte 320–330 g cukru a 120–130 g soli, vše rozmíchej-
te, přiveďte k varu a sundejte z plotny. Nálev pak nechte vychlad-
nout. Do jednoho kila uvařené sushi rýže nalijte 250 ml nálevu
a promíchejte. Sushi se dělá z rýže pokojové teploty, ne z chladněj-
ší. V nižší teplotě (např. v lednici) začnou rýžová zrnka tvrdnout
a vysuší se. obj. 40325523
Řasa Nori a podložka
obj. 40515897
Rýžový ocet
obj. 40516012
Rýžový ocet, vyráběný z fermen-
tované rýže nebo rýžového vína,
se používá na ochucení rýže pro
přípravu sushi nebo jako přísada
například do sladkokyselé, Hoisin
nebo Teriyaki omáčky, polévek
a mnohého dalšího.
Nori je v Japonsku pěstována v pobřežních
vodách, poté ji pěstitelé sbírají a násled- Sójová omáčka
ně suší. Výsledkem jsou tenké černé listy obj. 40515844
používané pro balení sushi, nori se však
využívá také jako drcené koření. Kromě
vynikající chuti má i neocenitelný přínos Sójových omáček, jejichž použití je pro asijskou kuchyni typické,
pro lidské zdraví – je zdrojem bílkovin naleznete celou řadu. Neoblíbenější „sójovkou“ k sushi je Kik-
a velkého množství vitamínů a minerálů. koman. Jedná se o tradiční japonskou omáčku s jemnou sladkou
chutí, která se vyrábí fermentací ze sójových bobů, pšenice, vody
a soli.
12 MAGAZÍN 2/2021