Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9
Zlatá pravidla grilování
• Co centimetr, to minuta
Pokud máte pět centimetrů vysoký steak, grilujte ho pět minut z jedné strany
a pět minut z té druhé. Máte steak vysoký sedm centimetrů? Grilujte ho sedm
minut, otočte a dopřejte mu dalších sedm minut. Toto pravidlo vám zaručí
tak akorát propečený steak.
Jestliže si přesto nejste jistí, zapíchněte do nejvyššího bodu masa párátko, po
deseti vteřinách ho vytáhněte a přiložte na rty – pokud je studené, nechte
steak ještě minutku grilovat, pokud je teplé, můžete se do něj pustit.
V případě, že by se vám maso při grilování přilepilo na rošt a nešlo obrátit,
nestrhávejte ho, ale nechte ještě malou chvíli opékat.
• Nehasit vodou
Oheň v grilu nikdy nehaste vodou. Syčením a prskáním vody v rozpáleném
grilu se vám na připravované maso nalepí zplodiny hoření včetně těch nebez-
pečných. A ty ve steaku nemají co dělat.
• Nezbytný odpočinek
Poté co steaky ogrilujete, sundejte je z roštu a nechte tři až čtyři minuty od-
počinout. Pokud byste je hned začali krájet, jejich šťáva vyteče. Jestliže je
ale necháte pár minut odstát, veškerá šťavnatost zůstane tam, kde má být –
uvnitř masa.
• Ochutit až po tepelné úpravě
Kvalitní stařené hovězí maso je skvělé samo o sobě. Sami zjistíte, že abyste
si zážitek z pravé chuti masa užili na maximum, úplně vám postačí sůl, pepř
a případně přepuštěné máslo na polití. Zásadou je neochucovat maso solí
a pepřem (ani ničím jiným) před vložením na gril, ale ochutit ho vždy až
po dopečení. Úplně nejlepší je, když dáte mlýnek se solí a čerstvým pepřem
přímo hostům, ať si každý maso ochutí podle vlastních preferencí. Pokud
byste přeci jen chtěli připravit něco navíc, můžete do přepuštěného másla
rozmačkat česnek nebo nasekat čerstvé bylinky, a tím maso přelít.
• Krájet ostrým
Až budete dopečený a odpočinutý steak krájet, vždy používejte pouze ostrý
nůž. Tupým nožem byste na maso příliš tlačili a zbytečně by vám z něj vytekla
drahocenná šťáva.
9
MAGAZÍN 3/2021