Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
přepuštěné
máslo
2.
1. 3.
Přepuštěné máslo (ghí)
Živočišné máslo vložte do hrnce a pomalu, asi na třetinový
výkon spotřebiče, jej rozpouštějte (1, 2). Po rozpuštění ne-
chte máslo na ohni asi 15–20 minut jen lehce probublávat (3),
v žádném případě nesmí zprudka vřít. Na povrchu másla se
bude tvořit pěna, kterou však nesbírejte (4)! Na dně se vám
4. pravděpodobně během zahřívání vytvoří hnědý nápek (5), který
je ale žádoucí – dodává přepuštěnému máslu mírně oříškovou
chuť a vůni. Po zhruba 20 minutách sundejte přepuštěné máslo
ze sporáku a nechte pár chvil odpočinout. Poté jej jednoduše
přeceďte přes cedník (6).
Pokud chcete špičkový steak ze špičkového hovězího
ještě povznést na vyšší úroveň, přelijte ho přepuštěným
máslem a už nebudete chtít nic jiného.
5. 6.
15
MAGAZÍN 3/2021