Page 26 - JIP katalog snídaně 2024
P. 26

Recepty











                                                               Slané vafle




                                                                200 g másla
                                                                200 g hladké mouky
                                                                4 vejce
                                                                1/2 lžičky soli
                                                                1/2 lžičky kypřícího prášku
                                                                80 g strouhaného sýra
                                                                6-8 polévkových lžic vlažného mléka
                                                                Postup přípravy:
                                                                  Pomocí ručního šlehače utřeme máslo se solí. Pos-
                                                                tupně vmícháme žloutky  s trochou  mouky, aby  se
                                                                máslo  nesrazilo. Přidáme  zbytek  mouky  smíchané  s
                                                                nastrouhaným sýrem a kypřícím práškem. Přilijeme
                                                                mléko a zpracujeme v těsto. Nakonec vmícháme tuhý
                                                                sníh z bílků.
                                                                  Těsto nalijeme do rozehřátého vaflovače a vafle
                                                                pečeme dozlatova.
                                                                  Slané vafle doporučujeme podávat se šunkou,
                                                                vařenými  vejci  a  dozdobené  rukolou,  případně  jiným
                                                                salátem.



         Domácí granola



         200 g ovesných vloček
         200 g špaldových vloček
         250 g nahrubo nasekaných ořechů
         ½ hrnku dýňových semínek
         ½ hrnku slunečnicových semínek
         ¼ hrnku lněného semínka
         ½ lžičky mlété skořice
         ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
         špetka soli
         200 ml medu
         šťáva z 1 pomeranče
         2 lžičky vanilkového extraktu

         Postup přípravy:
           Předehřejeme si troubu na 170 °C. Ve větší misce
         smícháme ovesné a špaldové vločky, ořechy, semín-
         ka, skořici a špetku soli. V hrnku promícháme med
         s pomerančovou šťávou a vanilkovým extraktem,
         nalijeme na vločkovou směs a rukama pečlivě
         promícháme.  Vločkovou směs rovnoměrně  na-
         sypeme na plech a pečeme 25 až 30 minut. Něko-
         likrát vločky promícháme vařečkou, aby se nespálily.
           Když jsou vločky a ořechy hezky zlaté, vyndáme
         plech z trouby a granolu necháme vychladnout.
         Granolu podáváme s řeckým jogurtem a dozdobíme
         sezónním ovocem dle chuti.


      24          WWW.JIP-POTRAVINY.CZ
   21   22   23   24   25   26   27   28