Page 26 - JIP katalog snídaně 2024
P. 26
Recepty
Slané vafle
200 g másla
200 g hladké mouky
4 vejce
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kypřícího prášku
80 g strouhaného sýra
6-8 polévkových lžic vlažného mléka
Postup přípravy:
Pomocí ručního šlehače utřeme máslo se solí. Pos-
tupně vmícháme žloutky s trochou mouky, aby se
máslo nesrazilo. Přidáme zbytek mouky smíchané s
nastrouhaným sýrem a kypřícím práškem. Přilijeme
mléko a zpracujeme v těsto. Nakonec vmícháme tuhý
sníh z bílků.
Těsto nalijeme do rozehřátého vaflovače a vafle
pečeme dozlatova.
Slané vafle doporučujeme podávat se šunkou,
vařenými vejci a dozdobené rukolou, případně jiným
salátem.
Domácí granola
200 g ovesných vloček
200 g špaldových vloček
250 g nahrubo nasekaných ořechů
½ hrnku dýňových semínek
½ hrnku slunečnicových semínek
¼ hrnku lněného semínka
½ lžičky mlété skořice
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
200 ml medu
šťáva z 1 pomeranče
2 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy:
Předehřejeme si troubu na 170 °C. Ve větší misce
smícháme ovesné a špaldové vločky, ořechy, semín-
ka, skořici a špetku soli. V hrnku promícháme med
s pomerančovou šťávou a vanilkovým extraktem,
nalijeme na vločkovou směs a rukama pečlivě
promícháme. Vločkovou směs rovnoměrně na-
sypeme na plech a pečeme 25 až 30 minut. Něko-
likrát vločky promícháme vařečkou, aby se nespálily.
Když jsou vločky a ořechy hezky zlaté, vyndáme
plech z trouby a granolu necháme vychladnout.
Granolu podáváme s řeckým jogurtem a dozdobíme
sezónním ovocem dle chuti.
24 WWW.JIP-POTRAVINY.CZ