Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11

RUMP STEAK









                                                               Květová špička je řez ze zadní�ho hovězí�ho masa, které je libové, bez
                                                               šlach nebo blán, takže je velmi oblí�bené u žen nebo dětí�. Odpočinutý
                                                               ořech masa rozří�zněte napůl a z půlky pak nakrájejte vyšší� steaky.
                                                               Protože květová špička je libovější�, tedy i sušší� část masa, potřete
                                                               steaky ještě před grilování�m přepuštěným máslem nebo olivovým
                                                                      �
                                                               olejem. Cí�m je maso libovější�, tí�m nižší� teplota grilu by měla být,
                                                               proto steaky položte na gril rozpálený asi na 180 °C a opečte z obou
                                                               stran podle jejich výšky. Po ogrilování� nechte steak odpočinout a až
                                                               poté nakrájejte ostrým nožem zešikma na plátky. Ty pak pokapejte
                                                               přepuštěným máslem, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
                TIP! Vyzkoušejte Náš Rump steak                Někdo má rád maso méně propečené, někdo propečenější�. Pokud
                                                               byste vy nebo vaši hosté chtěli steak ještě dopéct, nebojte se ho i po
                      z Irska, bal. cca 300 g.                 rozří�znutí� na chvilku vrátit na gril a dodělat podle chuti.





                STRIPloIn










        Tato část hovězí�ho masa je libovější� s charakteristickým tukovým
        krytí�m na vrchní� části. Tuk každému masu dodává chuť, proto ho
        před  grilování�m  rozhodně  neodřezávejte.  Ořezání�  tuku  pří�padně
        nechte až po opečení�. Steak z ní�zkého roštěnce musí� mí�t alespoň
        300 g (3–5 cm), takže zapomeňte na tenký plátek a nakrájejte maso
        na pořádné steaky. Ty pak umí�stěte nejprve tukovou částí� na rošt.
        Takto nechte maso na grilu 2–3 minuty asi na 200 °C. Pak můžete
        teplotu stáhnout zhruba na 180 °C a opékejte z každé strany tolik
        minut, kolik centimetrů steak má. Po dopečení� maso sundejte z gri-  TIP! Vyzkoušejte Náš Striploin
                                                                           z Brazílie, bal. cca 300 g.
        lu, nechte 3–4 minuty odpočinout a nakrájejte na plátky.



                                                                    TEndERloIn









                                                               Hovězí� sví�čková je vedle ní�zkého roštěnce jedno ze dvou částí� ho-
                                                               vězí�ho masa, které není� nutné stařit a lze ho zpracovávat už 2–3 dny
                                                               po porážce. Sví�čková je libová, obsahuje minimum tuku a vzhledem
                                                               k tomu, že jde o jedno z nejkvalitnější�ch mas, patří� u nás mezi nej-
                                                               oblí�benější� k pří�pravě steaků, ale využí�vá se napří�klad i na tatarák
                                                               nebo carpaccio. Sví�čkovou nakrájejte na větší�, alespoň sedm cen-
                                                               timetrů  velké  kousky.  Protože  jde  o  sušší�  maso,  před  grilování�m
                                                               kousky potřete přepuštěným máslem, dejte na gril a opečte z obou
                                                               stran podle výšky masa. Po ogrilování� nechte odpočinout a nakrájej-
                                                               te kvalitní�m, ostrým nožem. Pokud máte rádi méně propečené, až
                 TIP! Vyzkoušejte Naši svíčkovou               krvavější� steaky, právě sví�čková je dí�ky své kvalitě vhodným typem
                       z Irska, bal. cca 300 g.                masa. Stejně jako u ostatní�ch steaků osolte a opepřete až po tepelné
                                                               úpravě.

                                                                                                                11
                                                                                                                11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16